Solarni bojler podni

Solarni bojleri i njihove prednosti

Solarno grejanje je sve popularnije u poslednje vreme. Cene raznih energenata vrtoglavo rastu i čoveku je mnogo teško da se prilagodi svemu tome i da priušti sve što je neophodno. Solarni bojleri su višestruko korisniji i isplativiji od klasičnih bojlera.

Ovaj vid sistema se amortizuje u periodu od 3 do 5 godina, i na taj način se ostvaruje čista ušteda energije. Zašto bismo trošili struju, ako možemo da koristimo nešto što je besplatno – odnosno, sunčeva energija. Sunčeva energija nam i život daje, pa se postavlja pitanje – zašto ne bi davalo i energiju za određene uređaje u domaćinstvu.

Način funkcionisanja solarnih kolektora

Preko solarnih kolektora se energija Sunca pretvara u energiju, onda se zagreva u tečnost u istim tim solarnim kolektorima. Nakon toga se preko modula ta toplota dovodi do solarnog bojlera, a u izmenjivaču toplote koji se nalazi u ovom bojleru se prenosi na hladnu vodu koja se prvobitno već nalazi u bojleru. Glavna prednost solarnih bojlera nad klasičnim je ta što se ovde akumulacija i grejanje vrši uz pomoć sunčeve energije. Solarni bojleri imaju odličnu zaštitu od korozije, kao i od gubitaka toplote. Unutrašnjost ovih tipova bojlera je dvostruko emajlirana, što im omogućava da traju znatno duže od klasičnih bojlera, a voda koja izlazi iz njih je mnogo
kvalitetnija, takođe.

Dileme kod solarnih bojlera

Ljudi često postavljaju pitanje da li će i zimi imati tople vode, ukoliko se odluče za solarne bojlere. Uz kombinovani bojler moguće je zagrevati vodu i električnom energijom tokom zimskih meseci kada je jako malo iskoristive solarne energije.

Još jedno pitanje koje postavljaju novajlije kod solarnog grejanja i generalno kod upotrebe solarne energije je ušteda i da li ona postoji. Ušteda kod solarne energije i posebno akcentovanom solarnom bojleru će se pokazati već nakon par godina, tačnije nakon 2 do 3 godine ćete videti koliko se zapravo može uštedeti ako pređete na ovaj vid grejanja.

Još o solarnim bojlerima

Na ovaj, gore naveden način, ćete dobiti centralno zagrevanje sanitarne toplotne vode, koja je kao energija od ogromnog značaja jer, ona zaista i faktički predstavlja besplatan izvor energije. Da li ste nekad čuli da neko plaća naše Sunce? Verovatno ne. Zato, uz određeno početno ulaganje, moći ćete da uživate u besplatnom grejanju vode 365 dana u godini. Sve ovo predstavlja savremen i štedljiv način korišćenja energije koja nam je prisutna svakodnevno.

Zaključak

Ne treba se uvek plašiti noviteta, nekad su i pozitivni i korisni, a posebno kada je u pitanju solarna
energija. Zagazite hrabro u budućnost i budite među pionirima grejanja na solarnu energiju i grejanja vode na istu. Objasnite ljudima kolika je zapravo ušteda ako se opredele za ovaj vid i da to nije samo jeftina varka koju koriste reklamni propagandisti kako bi privukli svoje mušterije i kako bi uništili konkurentno tržište.

Ostavite komentar

Scroll to Top