Horizontalni bojleri

Horizontalni bojleri i njihove karakteristike i primena

Ne treba preterano puno pričati o primeni bojlera, jer je više nego jasno da se danas ne može ni zamisliti život bez njih u jednom domu. A u zavisnosti od veličine kupatila, treba gledati i pažljivo odabrati koji tip i koje veličine će se bojler ugraditi.

Kod ovog tipa bojlera – priključci za vodu se nalaze u sredini i usmereni su na dole, a priključak koji je namenjen za instalacije se nalazi sa desne strane. Horizontalni bojleri su u jednu ruku praktičniji što se ugradnje tiče, pa ćete o njima moći da saznate neke detalje u ovom tekstu.

Prednosti horizontalnih bojlera

Možda i glavna prednost horizontalnih bojlera nad klasičnim je ušteda prostora. Većina ljudi se baš iz ovog razloga opredeljuje za ovaj tip bojlera. Zapravo, ovo su bojleri za različitim dimenzijama i zapreminama, a zauzimaju znatno manje mesta od klasičnih bojlera. Horizontalni bojleri imaju u sebi kazan od nerđajućeg čelika, u kome se na idealan način skladišti voda.

Što se same zapremine tiče, ona zavisi samo od Vaših potreba. Ima onih horizontalnih bojlera koji imaju manju zapreminu, a tu su i bojleri, za veće porodice koji imaju srazmerno i veču litražu.

Horizontalni bojleri su idealni kako za redovna kupatila, a tako i za tuš kabine. Mogu da se uklope u bilo koji prostor, sa bilo kojim tipom enterijera. Pretežno su bele boje, što je za kupatilo i normalna stvar, pa nećete imati problema s tim da Vam bojler i njegova boja upadaju odmah u oči prilikom ulaska u kupatila.

U potpunosti je siguran, a materijal od kojeg je napravljen ne reaguje sa vodom, pa ne postoji bojazan od električnog udara ili bilo kog drugog vida opasnosti.

Montaža horizontalnih bojlera

Horizontalni bojleri su tako proizvedeni i u takvim dimnezijama da budu idealni za svaki tip kupatila. Mogu da se montiraju na zid, plafon ili čak i pod. Sama montaža treba da se vrši samo po uputstvu koje dolazi uz bojler.

Pored ugradnje horizontalnih bojlera od strane majstora, posto i „uradi sam“ mogućnost. Ukoliko volite te tipove poslova i ako uz čitanje članka možete da se snađete – onda je ovo idealan posao za Vas.

Potreban alaz za ovaj posao su:
– papagajke,
– metar,
– šrafciger,
– bušilica za beton,
– ključ,
– olovka
– i bonsek.
Vreme koje Vam je potrebno za montažu je relativno, ali iz iskustva se može reći da Vam neće trebati više od sat vremena za pravilnu montažu horizontalnih bojlera.

Pre početka bilo kakvog posla sledi merenje. To je veoma bitno kako biste znali kako i gde da smestite bojler. Sledi posao sa šrafovima koji su posebno konstruisani tako da jedan kraj ulazi u tiplu u zidu, a na drugi kraj se stavlja matica, koja zapravo i drži horizontalni bojler.

Nakon kačenja bojlera na zid – sledi spajanje bojlera na izvor električne energije. Ovo možete i sami da uradite, ali je najsigurnije da za ovo pozovete električara, jer je ipak struja u pitanju. On će završiti započeti posao, i na kraju će Vas čekati lepo namešten horizontalni bojler spreman za upotrebu.

Ostavite komentar

Scroll to Top