Kombinovani bojler

Kombinovani bojleri – pouzdane štediše vašeg novca

Kombinovani bojleri u sebi imaju jedan ili dva izmenjivača toplote, koji omogućavaju kombinovanje izvora energije. To znači da za zagrevanje vode u bojleru možete da koristite električnu energiju, ali bojler možete priklučiti i na centralno grejanje i tako uštedeti na utrošku električne energije.

Kombinovani bojleri mogu da budu povezani i sa solarnim panelima, ne samo sa centralnim grejanjem.

Šta je izmenjivač toplote

Izmenjivači toplote su spiralne cevi kroz koje prolazi vruća voda iz centralnog grejanja i zagreva vodu u bojleru. Neki modeli kombinovanih bojlera imaju i po dva izmenjivača toplote, pa mogu biti istovremeno povezana i na centralno grejanje i na solarne panele, a uz sve to imaju i klasičan grejač koji koristi električnu energiju.

Pogledajte preporuku najkvalitetnijih bojlera

Prednosti i ušteda uz kombinovani bojler

Bojleri su poznati kako jedni od najvećih potrošača u domaćinstvu. To naročito važi kod domaćinstava sa tri ili više člana, gde su potrebe za toplom vodom na dnevnom nivou dosta velike. Međutim, kombinovani bojleri omogućavaju da se na zagrevanju vode ostvare značajne uštede. Naravno, preduslov za korišćenje kombinovanog bojlera je da posedujete centralno grejanje ili solarne panele, koji bi postali vaš novi izvor energije za zagrevanje vode u bojleru.

Stoga su kombinovani bojleri prosto obavezna stavka za sve domove koji imaju sprovedeno centralno grejanje. S obzirom na to da grejna sezona počinje već oktobra i, u zavisnosti od godine, nekada traje i tokom čitavog aprila, to znači da u domovima koji imaju kombinovani bojler nema utroška struje za grejanje vode više od šest meseci godišnje.

Kombinacija centralnog grejanja i solarnih kolektora?

Šest meseci voda u bojleru se zagreva uz pomoć centralnog grejanja, a tokom celog leta uz pomoć solarnog kolektora. Računi za struju su drastično manji, a topla voda stalno dostupna. Kombinovani bojleri rešavaju i večito pitanje da li je jeftinije zagrevati vodu samo noću ili ga ne isključivati nikad.

Ako zagrevamo vodu samo u toku noći, ona se u određenoj meri ohladi u toku dana. Ako uključujemo bojler danju, po skupljoj tarifi, onda pravimo veći račun. A kod kombinovanih bojlera imamo dobitnu kombinaciju – voda se zagreva celog dana dok radi centralno grejanje.

Izbor i kupovina kombinovanih bojlera

Već smo pomenuli da kombinovani bojleri mogu imati jedan ili dva izmenjivača. Ukoliko nemate mogućnosti da pored centralnog grejanja koristite i solarne kolektore, onda vam je potreban kombinovani bojler sa jednim izmenjivačem.
Ono na šta bi takođe trebalo da obratite pažnju je na kojoj je strani priključak za povezivanje sa spoljnim sistemom. Kod nekih modela priključak je na levoj strani (leva montaža), kod nekih na desnoj, a neki modeli imaju mogućnost priključivanja na obe strane.

Kominovani bojleri se razlikuju i po načinu montaže, pa mogu biti viseći ili podni. Birajte ih u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima, kada je reč o raspoloživom prostoru za montažu.

Ostavite komentar

Scroll to Top