Bojler

Bojler uredjaj koji se nalazi u svakom domaćinstvu

Preteča savremenih bojlera vezuje se za rimsku epohu. Osim toga, niko mogao svako ni da poseduje toplu vodu. To je bila privilegija dobrostojećih stanovnika i naravno predstavnika viših slojeva društva.

Rimska kupatila odnosno terme naziv po kome su i danas poznata, a čiji se ostaci mogu videti čak i na našim prostorima, imala su toplu vodu. Zato se smatraju pionirima u grejanju tople vode.

Istorijat i razvoj bojlera

Sredinom devetnaestog veka nastaje prvi stambeni bojler koji je koristio prirodne gasove kako bi se voda grejala. Bio je to delo engleskog slikara Bendžamina Maughana.

Prvobitni bojler ipak nije bio bezbedan za domaćinstva. Ipak, ovaj model inspirisao je Edmunda Ruda da upotpuni postojeći model bezbednosnim elementima. Slobodno se može reći da je to bila preteča savremenog, modernog bojlera.

Zlatno doba ovog električnog uređaja predstavlja poslednja decenija prošlog veka. To su godine kada nastaju električni, solarni i gasni bojleri.

Danas se jednostavno pritisne jedno dugme i bojler počinje da radi, a voda počinje da se greje. A to nam je omogućeno konstantnim napredovanjem u tehnologiji.

Osim toga, mogu se naći i izolovani bojleri kojim će se uštedeti i do 10% električne energije, a to sa sobom povlači i manji račun za elektrinu energiju.

Vrste bojlera

Skoro svako domaćinstvo danas poseduje jedan ovakav električni uređaj. Na tržištu su dostupne različite vrste bojlera, drugačijih dimenzija. Postoje:

horizontalni bojleri
vertikalni bojleri
protočni bojleri
solarni bojleri
hidro boce

Kupovina bojlera ume biti komplikovan zadatak. Prilikom odabira ovog električnog uređaja treba obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Ne treba da se kupi prvi model na koji se naiđe. Dimenzije bojlera zavise od broja članova domaćinstava. Kvalitet kazana i garancija su druga važna stvar o kojoj treba voditi računa.

Treba uzeti u obzir i prostor, priključke vode koji postoje u kupatilu i ostatak sanitarija. Vrste bojlera i njihove karakteristike Najpopularniji bojleri su danas oni koji imaju jednu jedinicu, jer ne zauzimaju mnogo prostora. Njihova primena je moguća i u hladnim prostorima i u toku zimskih perioda.

Standardni bojleri mogu biti različitih zapreminskih dimnezija, 30,50 i 80 litara. Ova vrsta bojlera je pogodna za prostorije sa visokim tavanicama, a koje imaju emajlirane kazane.

Postoje i malolitražni bojleri koji su pogodni tamo gde je potrebna manja količina tople vode. On funkcioniše na taj način što se voda akumilira, kako bi mogla posle i da se koristi. Podgradni i nadgradni bojleri koji imaju zapreminu između 5 i 10 litara.

Kod niskih prostorija preporučuju se horizontalni bojleri. Kombinovani model ima zapreminu i do 120 litara, a pored emajliranih mogu imati i inox ili prohromske kazane. Razlika između ova dva tipa jeste u materijalu koji se koristi.

Kazani za bojlere

Kazani za bojlere mogu biti emajlirani ili prohromski (od inoxa). Kod emajliranih kazana koristi se crni čelik koji ima i sloj zaštite od emajla, koji ima slične karakteristike kao i staklo. Kod inox kazana se primenjuje nerđajući čelik i ova vrsta kazana je otporna na koroziju tako da se na njega daju garancije i do 15 godina.

Noviji tip bojlera takozvani slim pruža mogućnost da uzmete aluminijumski bojler koji mogu imati zapreminu i do 80 liatra, a čiji prečnik ne prelazi 35 cm, što ga čini funkcionalnim za uže prostorije.

Bojleri kao i svaki drugi kućni uređaji zahtevaju održavanje. Ukoliko se redovno uklanja kamenac smanjuje se potrošnja električne energije. Bojleri bi trebalo da se čisti na nekoliko meseci. Ako je domaćinstvo veliko, to znači da je i potreba za toplom voda veća, onda se savetuje da bojler konstantno bude uključen kako bi se voda dogrevala. Ukoliko imate neki problem sa bojlerom onda potražite servis bojlera.

Ostavite komentar

Scroll to Top